Рак на простатата

prostate-cancer

            Честота.  Годишно се регистрират 1500 новозаболели от рак на простатата, което съставлява 23 болни на 100 000 души. Ракът на простатата заема второ място сред раковите заболявания при мъжете след рака на белия дроб. Реална ли е тази цифра – 23 на 100 000? Според мен – не. Истинската заболяемост от рак на простатата е значително по-висока, защото ракът на простатата се открива у нас обикновено като странична находка при пациенти, потърсили лекарска помощ по повод на оплаквания от доброкачествена хиперплазия на простатата. Имайки предвид обстоятелството, че простатният карцином дълго време протича безсимптомно, без каквито и да било смущения в уринирането, ако заболяването не се издирва активно чрез периодични изследвания, то значителен  брой от началните и умерено напредналите случаи ще останат неоткрити.

Симптоми и естествено развитие на заболяването. Заболяването почти не се среща клинически проявено при мъже под 50 годишна възраст и е рядко между 50 и 55 години. Честотата се увеличава експоненциално с напредване на възрастта.

Ракът в началните и умерено напредналите форми не дава никакви прояви като затруднено и учестено уриниране преди всичко нощем, което е характерно за доброкачествената простатна хиперплазия в нейните още начални стадии. Защо това е така? Това се дължи на някои анатомични особености. Простатата е полова жлеза с форма и големина на едър кестен, която се намира под изхода на пикочния мехур и обхваща околовръст началната част на пикочния канал (уретрата). Доброкачествената простатна хиперплазия води началото си от зоната, която се намира непосредствено до пикочния канал. Очевидно едно минимално разрастване в тази област ще стесни и деформира пикочния канал и ще причини рано смущения в уринирането. Простатният карцином произхожда предимно от периферните части на жлезата. По тези причини той дава нарушения при уринирането в твърде напреднал стадий, когато радикално лечение в повечето случаи е невъзможно. Нещо повече, в някои случаи ракът на простатата  преди да се прояви с нарушения при уринирането, вече е дал разсейки (метастази) – предимно в поясните прешлени и костите на таза или по лимфните пътища покрай нервите на простатата и оттам към коренчетата, образуващи седалищните нерви. Тогава са на лице болки в кръста както при поясна дископатия или по хода на седалищния нерв (нерядко двустранно) както при ишиас.

Във връзка с казаното дотук може да се направят следните препоръки:

1. Всеки мъж над 50 години трябва да посещава един път годишно уролог за преглед с оглед откриване рак на простатата в началния му стадий, когато е напълно лечим. Прегледът се състои в ректално туширане и изследване на  простатния специфичен антиген. Ректалното туширане е малко инвазивно и несвързано с никакъв риск изследване, при което простатата се опипва с пръст през ануса. Простатният специфичен антиген е един ензим, който втечнява спермата и се произвежда изключително само от простатната жлеза. В много малки количества – до 4ng/ml се намира нормално в серума на всеки мъж. Количеството му се увеличава  при някои състояния и заболявания на простатата като доброкачествена простатна хиперплазия, възпаление на простатата и особено при рак на простатата. Поради това обстоятелство простатният специфичен антиген (PSA) се използва като туморен маркер за откриване на простания карцином и за проследяване на лечението. За изследване на PSA се вземат  няколко кубически сантиметра кръв от вената.

2. Всеки мъж над 50 години с неясни болки в поясната област, болки по костите или с ишиас, трябва да се изследва и за рак на простатата.

Следва продължение ….

 

Публикувано на Знаете ли, че...? и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s