Ролята на ранното откриване на туморите на урогениталната система

Навременното установяване на туморните заболявания води до по – добри лечебни резултати и удължена преживяемост. Много от заболяванията открити навреме и са в начален стадий са напълно лечими.

В следващите няколко публикации ще ви представя малко статистически данни, ще ви разкажа за най-честите на симптоми при различните видове рак на урогениталната система, както и препоръки за действие при  явяването на някой от тях.

Рак на пикочния мехур

           Честота. По данни на Раковия регистър годишно се регистрират около 1 500 новозаболели от рак на пикочния мехур, което представлява 17 новозаболели на 100 000 души. Съотношението мъже:жени е около 3:1. Забелязва се тенденция към увеличаване на заболяемостта от рак на пикочния мехур при жените. Това се отдава на увеличаване на тютюнопушеното сред тях.  Действително тютюнопушеното е главната причина за рака на пикочния мехур. От 100 болни с напреднал рак на пикочния мехур, при които се налагаше извършването на цистектомия (премахване на пикочния мехур), 87 бяха пушачи!

Прояви. В около 80% ракът на пикочния мехур се проявява с безболезнено уриниране на видимо кървава урина, нерядко примесена с неправилни по форма съсиреци, което се появява през различни интервали – от няколко седмици до няколко месеца, даже повече от година. Уринирането на кръв се появява неочаквано без никакви предшествуващи или придружаващи болки и се установява само при няколко уринирания или в течение на няколко дни. След това престава внезапно. Една част от болните смятат, че са оздравели  и не потърсват урологична помощ. Друга част от тях, от страх да не би да им се открие “нещо лошо” отлагат отиването при уролога и живеят с тревожната надежда “дано всичко се е разминало”.  Разбира се, това е загубено време, през което заболяването се появява на други места в пикочния мехур и, което е по-лошото, може да нахлуе в дълбочина – от лигавицата, където е възникнало – в подлежащата мускулатура на мехура и в околомехурната съединителна тъкан. Тогава вероятността да се появят разсейки (метастази) е голяма.

Какъв е изводът? При всяко видимо наличие на кръв в урината – веднага при уролог! В тези случаи се прави цистоскопия (оглеждане на вътрешността на пикочния мехур с оптичен прибор – цистоскоп, който се вкарва през пикочния канал). Извършена внимателно и при съответното обезболяване, цистоскопията е добре поносима процедура. Чрез нея се поставя сигурна диагноза.

В около 75% от случаите ракът на пикочния мехур е повърхностен т.е. разположен само в лигавицата и евентуално в подлигавичния слой на

мехура. Тогава той се изрязва  радикално в здраво през пикочния канал, без да се прави разрез. Това се прави при пълно обезболяване под  прецизен зрителен контрол с помощта на съответен инструмент – резектоскоп. По-малките тумори се отскубват с щипка и основата им се обгаря с високочестотен електрически ток или се коагулират с лазерен лъч. Пикочният мехур се запазва, работоспособността и качеството на живот са като при здрав човек.

С течение на времето, повърхностният рак  в около 20% от случаите става агресивен и нахлува в по-дълбоките слоеве на пикочния мехур и в съседни органи – простата, право черво, тазова стена, матка и влагалище.  В около 20% от случаите ракът на пикочния мехур е с инфилтративен характер още при откриването. При проникващите в дълбочина форми на рака на пикочния мехур се прибягва до отстраняване на целия мехур (цистектомия) като животоспасяваща операция. Това е несъмнено тежка процедура, но при съвременните оперативни методи и при модерните начини на обезболяване и на следоперативни грижи, дава добри следоперативни резултати – до 80% трайно оздравяване и задоволително качество на живот.

В около 20% от случаите се среща една особена форма на рак на пикочния мехур – т.н. множествена повърхностна карциноматоза. При нея на много места по лигавицата на мехура се установяват участъци, в които покривните епителни клетки са злокачествено изродени без все още да разрастват било към вътрешността на мехура, било към подлежащите му слоеве. Тази форма се проявява с учестено и нерядко,  болезнено уриниране, поради което се мисли най-напед за възпаление на пикочния мехур (цистит) или за заболяване на простатата. Ракът на пикочния мехур в тази му форма има злокачествен ход и по тази причина до преди 10-на години се прибягваше до премахване на мехура веднага след установяването му. След въвеждането на BCG ваксината за  лечение и профилактика на рецидивите при повърхностния рак на пикочния мехур, начинът на лечение и прогнозата при множествената повърхностна карциноматоза рязко се промениха. Чрез периодично вкарване на суспенсия от BCG ваксина в пикочния мехур се постига запазването му и пет годишната преживяемост достига до 90%.

И така – каква е втората поука? При циститни оплаквания, които не преминават след обичайното лечение, трябва да се потърси помощта на уролог.       

 Следва продължение ….

Публикувано на Публикации. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s