Контакти

Специалист Уролог - ОнкологД-р Валентин Табаков

Специалист Уролог – Онколог

СБАЛО ЕООД, Урологичен кабинет 107,

ул. Пловдивско поле 6

гр. София

тел. 02/8076 363

email: vtabacov@yahoo.com

95 отговора към Контакти

 1. Соня Александрова каза:

  Здравейте д-рТабаков.
  с голям интерес прочетох статията Ви за цистита. Аз съм диагностицирана с интерстициален цистит и бих желала да споделите нещо повече в тази насока. В България за съжаление малко уролози са запознати и се интересуват от това заболяване, може би защото нямат с какво да ни лекуват, а ние не сме малко на брой / аз познавам 4/. Ако вие имате интерес и познания в тази област бих желала да се срещна с вас. Благодаря предварително за отзивчивостта Ви!

  • Здравейте Г-жо Александрова,

   Ще се радвам ако мога да Ви помогна с моите знания и опит. За мен е важно да знам: как е поставена диагнозата (хистологично изследване, микробиология) и какво лечение е проведено до момента и с какъв ефект.
   Можете да ме намерите на посочения в сайта телефон, за да уговорим подходящо време за консултация.

   Поздрави,
   д-р Валентин Табаков
   0888220816

 2. Ivan каза:

  Здравейте.

  Години 28, Ръст 187, Тегло 79 кг. Без други заболявания и приемане на медикаменти. Активен спорт през последните месеци, колоездене.

  Ще се опитам да ви запозная с проблемът който ме споходи, и се надявам за мнение или насока от ваша страна.

  Всичко започна след секс с презерватив, от който получих протриване. Направих грешката след това да се измия с обикновен сапун за ръце, от който след ден получих зачервяне и парене на гланс/пенис и препуциум. Веднага започнах промивки с разтвор от смрадлика и всичко се успокои за 7 дни След още седем дни се появи нов симптом, който се изявяваше в боцкане и щипене някъде в пениса, беще ми трудно да определя точното място. Правеше ми впечатление, че този симптом не беще постоянен, а се появяваше на моменти. Заедно с това се появи и болка в главичката на пениса, която ми показа, че нещо не е както трябва. След това симптомите сякаш се успокоиха, и всичко утихна, като остана само боцкането. Дойдоха коледните празници и хванах настинка с лека температура. След настинката почувствах завръщане на симптомите и след точно месец от половият акт отидох при специалист венеролог, като поисках да направя всички изследвания за да се успокоя.

  От момента, в който дадох уретрален секрет започнах да чувствам стягане и пулсиране в областта над пениса, около простатата и пикучният мехур. Започнах да уринирам трудно и получих парене в уретрата. Важно е да спомена че до момента, в който стисках за първа урина, не съм имал парене и болка в простатата.

  След взети за изследване кръв, урина и уретрален секрет се оказа следното:

  Кръвни показатели в норма, урина в норма, уретрален секрет (златист стафилокок/масово)

  От направената антибиограма венерологът препоръча 3 дни на Ceftriaxone 2g. Мускулно с разтвор от 2 амули лидокаин.

  След първата мускулна инжекция посетих уролог за допълнителна консултация. Последва ехография на простата и взимане на простатен секрет, въпреки приложената първа мускулна инжекция.

  Ехографията показа:

  Пикучен мехур – с гладки и резки очертания, недобре изпълнен с урина след микция – остатъчна урина 8мл.

  Простатна жлеза – хомогенна структура, обем 32 куб см. В средната част – аехогенна зона с размер 10 мм.

  Урологът каза, че имам уголемена простата и киста в нея. С две думи простатит. И това вътре било малко гной.

  От направеното изследване на простатния секрет не се изолира нищо, и нямаше наличие на левкоцити.

  Продължих лечението с Таваник 1т на 24ч. За 7 дни. След това Ципрофлоксацин 1т. на 12ч. За 20 дни.

  Общото лечение продължи 31 дни като на 4 ден след това направих изследване на еякулат и уретрален секрет.

  От еякулат – всичко отрицателно.

  Уретрален секрет – „staph haemolyticus“ умерено количество с антибиограма.

  Урологът препоръча да не пия повече антибиотик, и ако забележа завръщане на старите симптоми да взема ципрофлоксацин.

  Това, което ме притеснява е следното: От кръв, урина, простатен секрет, еякулат не се изолира нищо, което да показва възпаление или инфекция. От друга страна се откриват стафилококи в уретрата и киста в уголемена простата.

  Какво да правя и как да постъпя според вас? Възможно ли е тази киста в простата да е от запушен канал, тък като по време на протриването беше невъзможно да имам редовна еякулация?

  Поздрави

  • Здравей Иване,
   от прочетено разбрах, че най- вероятно се касае за възпаление на простатата. След проведеното лечение и негативните контролни резултати, смятам че повече антибиотици не трябва да се взимат /има опасност от гъбична инфекция/. Според мен трябва да се вземат противовъзпалителни средства в комбинация с алфа блокер и да се проследи ехографски находката на простатата.
   Поздрави Д-р Табаков

  • ьГеоргиева каза:

   Здравейте.Имам често уриниране,през час от месец,иолакванията се съчетаха и с гинекологичен ороблем,за което ми бе изписан Примолут нор.Нефролога устаниви,че нямам бъбречно заболяване,изписа ми Монурал,но без ефект.Какво бихте ме посъветвали,на 44 години съм.Уринирането продължава,без болки,парене и т.н,А ежедневните задължения стават немислими,защото трябва да се съобразявам с тоалетна наблизо.Забравих да спомена,че изследванията от урината показаха гранични стойности на левкоцити,което според лекаря не е проблем

   • Здравейте г-жо Георгиева,
    необходими са ми още данни за вашето състояние. Трябва да се изследва стерилна урина, ехография на бъбреци и пикочен мехур и остатъчна урина, дневник на уринирането – на какви интервали какво количество урина отделяте и какъв е приема на течности за 24 часа. Малко повече информация за гинекологичното ви страдание. С тези данни ще обсъдим заедно лечебната тактика.
    Поздрави
    Д-р Табаков

 3. Маргарита Георгиева каза:

  Здравейте!

  Пиша Ви по повод установена склероза на мехурната шийка след извършена уретроскопия на приятелят ми (35 години). Ще съм Ви много бладарна ако ни дадете повече информация какво представлява това заболяване и дали би могло да се излекува трайно. Много съм обезпокоена, тъй като не успях да открия информация относно прогнозите за лечение, а за съжаление не получихме такава от лекарят, извършил интервенцията. Предварително Ви благодаря!

  Маргарита

  • Здравейте, Маргарита!

   Склерозата на мехурната шийка е сравнително рядко заболяване на пикочния мехур изразяващо се с развитие на склеротична тъкан в областта на мехурната шийка, непозволяващо нейната релаксация и нормалното изпразване на пикочния мехур. Заболяването се придружава с увеличено количество остатъчна урина, чести уроинфекции, често уриниране. Диагнозата се доказва с уродинамична диагностика, ендоскопско изследване и хистологичен анализ.

   Надявам се тази информация да е полезна за Вас.

   Поздрави,
   В. Табаков

 4. Ивелина Върбанова каза:

  Здравейте д-рТабаков

  Имам проблем с често ходене до тоалетната ,силен, внезапен порив за уриниране,тревога и притеснение, че няма да могат да стигна навреме до тоалетната , като съм на училище това много ме притеснява не ме смъди и не ми пари при уриниране . Тази година съм абитуриентка и ми предстои полагане на държавни зрелостни изпити ,което още повече ме притеснява заради често ходене до тоалетната през 20 – 30 минути .Правено ми е изследване на урината- стерилна е, кръвните изследвания и те са нормални ,на ехограф всичко ми е нормално. Пила съм какви ли не лекарства и нищо не помага – Ксоримакс (Xorimax), Мечо грозде съм си варила,Cystostop Rapid (Цистостоп Рапид),ДРИПТАН табл. 5 мг.Neorenal SR(НЕОРЕНАЛ СР) , Urinal (УРИНАЛ) в същото състояние съм . Искам да се оправя защото вече съм 5 месеца в това състояние и ежедневието ми се превърна в кошмар, аз не мога да изляза, и в училище едвам се сдържам . Остава ми 1 месец до матурите и се надявам да ми помогнете .

  • Привет Ивелина,
   това е чест проблем, създавщ дискомфорт у млади жени. Трябва де се изясни, кои фактори усилват оплакванията и от кои се чувствате по-добре. За пълнота е необходимо да се направи ехографско изследване на пикочния мехур за остатъчна урина; общо и микробиологично изследване на урината; дневник на уриниранията /отделено количество урина през какви интервали/; консултация с гинеколог, ако имате някакви гинекологични оплаквания. До уточняване на диагнозата е хубаво да избягвате кафе, студени газирани напитки, кока – кола, да се пазите от простуда.

   Поздрави,
   д-р Табаков

   • Ивелина Върбанова каза:

    Здравейте д-рТабаков

    Ехографските изследвания са нормолни , ходих и при генеколог проблемът не е генекологичен .Уриниранията всеки ден когато съм на училище са през 20 -30 мин , а когато съм в дома на топло ми е по спокойно са през 1- 2 часа . А утре ще отида да ми направят микробиологично изследване на урината.

 5. Ивелина Върбанова каза:

  Здравейте д-р Табаков

  Микробиологичните изследвания са готови – Диагноза – N 30.9 и пиши Масова ПЛ . Може ли емайл да ми дадаете за да Ви пратя изследванията ?

 6. Ирина Танева каза:

  Здравейте, д-р Табаков,
  Искам да помогна на баща ми, но още не ми е ясно какво да направя. В началото на м.Март т.г. му се появи болка в гърба. В невр.логията на Пирогов на скенер му откриха метастатични промени в ЕЛ4 и ЕЛ5. Ходихме на уролог във Военна болница и след преглед му препоръчаха биопсия. Отделно ПСА -то му е >100!!! Разбирам, че това е ужасно много. На 07,05,13 год му направиха биопсия във Военна болница. Как да се свържем с Вас за консултация и какво да направя, за да не се губи ценно време ? Може ли да се започне някакво лечение, преди да е излязла хистологията? Притеснена съм, че от Март до сега сме изгубили много време.

  • Здравейте,
   Необходимо е да се започне веднага лечение с хормонални препарати в столичния онкодиспансер. Консултации давам всеки вторник 8.30- 13.30 в к-т 107 на СБАЛО /Онкологията в Дървеница/.
   Д-р Табаков

 7. Милка Ваклинова каза:

  Здравейте д-р Табаков, пиша Ви по повод сина ми който в момента е на 28 години. През 2005 г. претърпя злополука и има счупени прешлени и е с долна параплегия. Това наложи постоянен катетър вече пета година. През повечето време е с бактерии, което няколко пъти наложи приемането му в болница по спешност защото направи много висока температура – единия път стигна и до 41 градуса и повръщане на фонтан. В момента е пак с Е.коли като пием през 10 дни монурал, но още на втория ден миризмата в урината отново се връща. Няма в момента температура, но миризмата е силна и урината е доста по-тъмна. Всеки месец правим антибиограма и ако се наложи пие антибиотик след консултация с урлог. Сменяме катетъра на 1 месец като използваме силиконови. Въпроса ми е как може и въобще възможно ли е по някакъв начин да се отърве от тези бактерии. Освен Е.коли е имал и клепсиела, и псевдомонас и още др. на които в момента не си спомням имената, но общо взето постоянно е с бактерии.

  • Госпожо Ваклинова,
   прочетох писмото ви с поставените въпроси. Моето лично мнение е, че при тази ситуация бактериите могат само временно да бъдат отстранени докато има постоянен катетър в пикочния мехур. Според мен катетърът трябва да се поддържа с промивки с антисептични разтвори, а атибиотично лечение да се прилага само при необходимост.
   Д-р Табаков

 8. Мариана каза:

  Здравейте д-р Табаков, казвам се Мариана и съм на 24г.Пиша ви тъй като може би от около година имам проблем.Всичко започна с доста болезнен цистит с кръв в урината.Изписаха ми антибиотик и за около седмица всичко отшумя.След още 2 започна отново дразнене,щипене и парене,но никои не намери проблем.Обиколила съм доста гинеколози и уролози,правих изследвания и всичко е нормално,с изключение на това че ми казаха,че имам вагинални гъбички.Последно ходих да ми се прави цистоскопия и се оказа,че съм имала стеснение на уретрата,всичко друго си е ок.Изписаха ми монурал,аксеф и уронт,но промяна няма.Като цяло съм изпила доста лекарства (вагинални глобули) за гъбички,цистит,уретрит и какво ли още не.Най-странното е,че не чувствам дискомфорт постоянно ,появява се за няколко часа,после спира и на другия ден отново.Започнах да чувствам понякога болка,парене и усещане за болезнено прихождане до тоалетна в горната(предната) част в самото начало на влагалището не само по време на секс,при ходене до тоалетна ,но и без нищо да правя.Често когато отивам да тоалетна се налага да се връщам отново ,тъй като не съм се доизходила напълно.Имам и болки в кръста може би от около 2 седмици вече.В едно от изследванията за урина ми излезе,че имам кристали пикочна киселина,но лекарят ми ми каза,че нямам нищо притеснително.Пия си доста вода както и си варя билки от мечо грозде и лайка,но няма промяна.Бих искала да попитам дали трябва да предприема по-сериозни мерки ,тъй като разбрах,че при стеснение на пикочния канал се прави операция и дали след време същият този проблем е отново налице.Ще се радвам ако изкажете някакво мнение или ми дадете някакви насоки.Благодаря предварително.

  • Здравей Мариана,
   не ми стана ясно, какво е началото на оплакванията и ти с какво го свързваш. 2.Какви са резултатите от микробиолгията на урината и ваг. секрет. 3.Детайли от цистоскопията? 4.Ехография на пикочния мехур – капацитет, остатъчна урина. 5.Направи засичане за броя на уриниранията и отделените количества съответно за 24 часа и да обсъдим тогава резултатите.
   Поздрави Д-р Табаков

 9. Nina каза:

  Здравейте, докторе,
  Синът ми е на 23 години. От няколко месеца се бори с трихомони и ешерихия коли. При последното изследване нямаше трихомони, но остават ешерихия коли независимо от венозното поставяне на 10 дена на 12 часа Сулперазон и 5 дена на 8 часа на Меронем. Моля Ви за съвет. Прочетох, че хемороидите може да са причина, но ми се струва малко вероятно.

  • Здравейте Нина,
   прочетох за рецидивиращите инфекции при сина ви. Необходима ми е повече информация за състоянието на урогинеталната система, ехография, остатъчна урина, хигиенни навици, възможности за реинфекция и т.н., след което могат да се обсъдят лечебните възможности.
   Поздрави Д-р Табаков

 10. Nenowa каза:

  Здравейте, докторе,
  Обръщам се към Вас за съвет във връзка с Е.коли в урина, еякулат и фецес в изследванията на сина ми – на 23 години. Лечението беше с венозни антибиотици Сулпаразон 10 дена на 12 часа и Меронен 5 дена на 8 часа. Не помогнаха. Пи 10 дена Ципрофлоксация-без резултат. Като пие таблетки с червена боровинка бактериите изчезват от урината, но остават в еякулата и отново се предават в урината. До сега за Е.коли във фецес не са му давали нищо. Аз доста почетох и оставам с впечатление, че бактерията в червата може да се излекува при повишаване на имунитета и тогава да се бори в пикочо-половата система. Той има външни и вътрешни хемороиди, които понякога прокървяват. Казаха ни, че от тях също може да се предава бактерията в уретера и простатата. За тях има изписам мехлем и Доксиум, но май няма резултат.
  Изключително много съм притеснена и незнам какво да правим. От сърце Ви моля да ми отговрите и да ме посъветвате. Ние сме от малък град и тук няма лекар-хомеопат.

  Благодаря предварително!
  Надежда

  • Здравей Надежда,

   нищо не писахте за оплакванията на сина ви както и за другите му изследвания, съпътстващи заболявания и т.н. Бактерият Е коли е нормален обитател на дебелото черво и аз не виждам нужда от негово прамахване. Наистина трябва да се мисли и за повишаване на общия и локален имунитет.

   Поздрави Д-р Табаков
   П.С. Аз не съм хомеотерапевт, а уролог

 11. Дани каза:

  Здравейте, искам да ви задам един въпрос относно простатната жлеза а именно: на ефограф ми откриха калцификат на простата, но не ми предписаха нищо, а аз усещам доста неприятен спазъм и тежест в областта на уретрата и чести позиви за уриниранкоето ме безпокои. Правено ми е цистоскопия и уретрата няма стеснение. Искам да ви попитам какви изследвания мога да си направя на простатата, за да съм убеден, че всичко е наред с нея. Благодаря!

  • Дани,
   мисля че трябва да се направи: 1. урина общо изследване, 2. урокултура, 3. детайлно ехографско изследване на отделителната система 4. при необходимост урофлоуметрия.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 12. Дани каза:

  Здравейте отново д-р Табаков, искам да ви попитам за още нещо, което трябва да направя. Помолих личния ми лекар да ми пусне изследване на еякулат, но тъй като в момента пия Фокусин, а това лекарство ми спира или ми намалява спермата, интересува ме колко дни преди изследването трябва да го спра, за да има ефект от самото изследване. Благодаря.

 13. Ivelina Stoqnova каза:

  Здравейте искам да попитам как да се справя с моя проблем. Когато стане по-студено и когато знам, че няма тоалетна наблизо до мен взема да ми се ходи много трябва веднага да отида имам чувството, че няма да се сдържа имам силен, внезапен порив за уриниране,тревога и притеснение, че няма да могат да стигна навреме до тоалетната. Какво да направя ?

  • Здравейте Ивелина,
   вашите оплаквания се описват като свърх възбудим пикочен мехур, като разбира се трябва предварително да се изключи някаква уроинфекция. Състоянието се подобрява с някои ограничения в диетата /избягване студени газирани напитки, кафе силен чай, пикантни храни/, приемане на селективни спазмолитици /Везикер/, някои дневни транквиланти. Трябва в студените дни да сте добре облечена и да не допускате преохлаждане на крайниците.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 14. Silvia Gurmeva каза:

  Здравейте д-р Табаков!
  Поздрави за благородното ви начинание!
  Интересува ме какво е отношението ви към нестандартните форми на профилактика и повишаване на имунната защита и по-конкретно към хипертермията. Този метод с нагряване на цялото тяло в гореща вода до постигане на температура на тялото 42,5 градуса се практикува в онкологични клиники в Германия и Израел.
  Моят баща от 1 г. е с диагностициран карцином на простатната железа. Няма разсейки в костите или други тъкани, но ракът е засегнал семенни мехурчета. Благодарение на консултация с Вас предприехме хормонално лечение, докато се задвижи тромавата машина на регистрация в диспансера, нужните изследвания и т.н. През лятото на м.г. той се подложи последователно на лъче – и брахитерапия. Чета много и успявам с негова помощ да променя хранителния му режим, което сама се убедих, че от изключително значение. Бих искала да направя още за моя баща. Моля, за вашето мнение, което високо ценя!
  Поздрави!
  Силвия

  • Здравейте Силвия,

   При положение, че вашият близък е претърпял брахи и перкутанна лъчетерапия смятам, че той трябва да остане на активно наблюдение. При постигане на пълна ремисия, не се налага друго лечение. Ако има някакво раздвижване на показателите може да се обсъжда включване на допълнително лечение и алтернативни методи.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 15. Веселина Стоянова каза:

  Здравейте Д-р Табаков
  Съпругът ми е на 45 години . Не е имал здравословни проблеми.Една вечер изведнъж започна да уринира кръв до сутринта уринираше вече съсиреци. От провинцията сме веднага тръгнахме за София Токуда където му направиха веднага Tu TUR където откриха карцином в пикочния мехур. Хистологичният резултат е с диагноза С67,8 Ca vesicae urinariae Ta N0 M0 и пише следното -късчета от високо диференциран /G1/ папиларен уротелен карцином без инвазия в субепителните тъкани в този материал,
  Препоръката е за интензивно наблюдение .
  Диагнозата ни изведе от нормалния живот,месец просто незнаехме къде сме ,и обичайните въпроси които си задава всеки чул тази диагноза за себе си , вече започнахме да четем ,да се интерисуваме ,но това от което имаме нужда е компетентно обяснение ,относно самата диагноза , второ мнение ,а ако прецените че ще бъде добре или че сега е времето да дойдем на консултация при Вас.
  Благодаря Ви предварително за отделеното време

  • Уважаема г-жа Стоянова,
   Трябва да обърнете сериозно внимание на проблема на съпруга ви. Най-важното е редовното ендоскопско проследяване и провеждане на ендовезикална метафилактика срещу рецидивите. Това обикновено се прави в областния онкодиспансер.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 16. nevena каза:

  Здравейте д-р Табаков! Искам да попитам спред Вас антибиотика,който ми изписаха Аксеф 500 mg ще ми помогне ли да се махне кистата,която ми откриха ?

  • Уважаема Невена,
   не ми стана ясно за каква киста става въпрос, но ако тя е от възпалително естество – ще помогне.
   Поздрави,
   Д-р Табаков

   • Христо Руменов каза:

    Здравейте,д-р Табаков!От няколко месеца имам проблем,свързан с чувство за тежест и разпъване долу много ниско в корема,непосредствено над пениса.Наскоро,след посещение при гастроентеролог ми бе препоръчано да направя посявка на сперма,в резултат на което излезе Staphylococcus haemolyticus.При това положение ми бе назначено антибиотично лечение с Caplon XL 2×1 за 4 седмици.Смятате ли,че това е удачен вариант за лечение,при положение,че този антибиотик,първо,е спрян наскоро от внос и вече трудно се намира,и,второ,този антибиотик въобще не присъства в направената ми антибиограма,в която например фигурират Ципрофлоксацин,Пеницилин,Ампицилин,Цефуроксим и още някои имена от техните групи…ще Ви бъда много благодарен,ако изкажете компетентно мнение и съвет по въпроса!Поздрави!

   • Здравейте г-н Руменов,
    от писмото ви разбрах, че става дума за бактериален простатит. Антибиотикът, който са ви изписали спада към групата на Макролидите и не е много популярен у нас, но се използва за при тази случаи, стига да има необходимата чувствителност.
    Поздрави
    Д-р Табаков

 17. Ilian Markov каза:

  Илиан Марков, фармацевт от Пловдив (МУ-Пловдив, Фармацевти4ен факултет)

  Здравейте д-р Табаков, на 29 години съм, без съпътстващи заболявание
  от 2 месеца имам дискомфорт, парене и за4ервяване на меатуса. В на4алото имах и болка като палпирам лявата парауретрална жлеза. Тя беше увели4ена. Вси4ки посявки от уретрален секрет, стер. урина и еякулат бяха стерилни. Но преди 10 дни излезе при първата струя на стерилната урина, и при еякулат – E. coli 10/4 с 4увствителност към хинолони (Ципрофлокс, Левофлоксацин) и цефалоспорини (Цефтазидим, Cefuroxime). След консултация с уролог запо4нах да пия Таваник по 1 на ден ве4е 5 дни и 6те го пия 28 дни. Вземам на 5 дни по 1 таб. Флуконазол 150 мг, Вит Б Комплекс 2 таб. Запо4нах да пия Уро-ваксом по 1 таб сутр на гладно (3 месеца) – ве4е минаха 15 дни
  Аз съм фармацевт и искам да попитам това ле4ение с Таваник като курс добро ли е. 6те ми донсат от Гърция Нитрофурантоин. Добре ли е след Таваник да пия него 10 дни. Ехографски простата е нормоехогенна, размери 35/38, пик мехур нормален. Според вас това преден уретрит, простатит или орхит може да е. Възможно ли е да съм имал преден уретрит, който да е преминал в уретралната жлеза и тя да е станала резервоар на инфекцията. Това ле4ение покрива ли отделните нозологи4ни единици. Или трябва да се модифицира по курс на продължителност. По-добре ли е да се запо4не няколко дни с Цефтазидиме венозно или и само перорално е достатъ4но.
  Благодаря д-р Табаков!

  • Господин Марков,
   вашите оплаквания започват като един уретрит, но за съжаление не сте направили пълната диагностика. Необходимо е да се направят и тестове за хламидии, трихомони и уреаплазма. Не смятам, че имате орхит или простатит без съответната клиника. Смятам, че лечението с ваксината е рано. Тя се прилага след антибиотичния курс и негативна микробиология.
   Поздрави,
   Д-р Табаков

 18. Ilian Markov каза:

  Благодаря
  Д-р Табаков, аз не съм имал полов контакт доста преди да имам възпросния уретрит – възможно ли е по неполов път да се инфектирам с хламидии или трихомони.

 19. Ilian Markov каза:

  Благодаря
  Във вторник съм на преглед.

 20. Дани каза:

  Здравейте Д-р Табаков, писах ви преди време относно един мой урологичен проблем, но забравих да спомена и още нещо. Искам да Ви попитам, при цистоскопия какво се вижда от простатата, защото след манипулацията уролога ми кяаза, че имам нещо на простатата, но тъй като съм още млад няма да ми се прави нищо и ми изписа Урогут, лекарство на билкова основа. И искам да попитам при цистоскопията възможно ли е да ми се е увредила до някаква степен простатата, заради преминаването на цистоскопа през уретрата, а около нея се намира простатната жлеза. Благодаря предварително.

 21. Svetla каза:

  Здравейте д-р Табаков,
  В началото на годината ми беше поставена диагноза интерстициален цистит, хроничен. Изследванията на кръв и урина ( нормална и стерилна ) са в норма, без бактерии в стерилната урина. При преглед с ехограф се установи, че нямам гинекологичен проблем, а имам задебелени стени на пикочния мехур. Нямам болки и не усещам парене при уриниране. До момента продължавам да пия билкови хапчета ( Цитостоп хромо, Уринал акут и др.), варя Мечо грозде и Царевична коса, но не усещам никакво подобрение. Имам изключително чести позиви за уриниране, на вечер ставам по 5 до 10 пъти до тоалетна, през деня се чувствам уморена, разсеяна и раздразнена от недоспиване. Трябва ли да повторя изследванията след приема на всички лекарства? Защо не усещам подобрение?

  • Здравейте,
   за доуточняване на Вашето заболяване са необходими допълнителни изследвания: обикновена урина; урокултура; ехографско изследване на пикочен мехур за остатъчна урина; микционен дневник /уриниранията за 24 часа по часове и количество/; евентуално уродинамика и/или цистоскопия.

   Поздрави,
   д-р Табаков

   • Александър каза:

    Имам всички изледвания и днес диагноза уретроцистография-данни за склероза на мехурна шийка. Изсписаха ми омникс токас по таблетка на ден. 3 месеца. Въпроса ми е ще помогне ли с таблетки?

   • Здравейте,
    При склероза на шийката консервативното лечение е с незначителен ефект. За съжаление, другият вариант е оперативно лечение.
    Поздрави,
    Д-р Табаков

 22. Светла Илиева каза:

  Здравейте, Д-р Табаков!
  Майка ми е с постоянен уринален катетър от 8 месеца. Сменяме го през 20 дни. Въпреки това урината започва да се мъти и да мирише много неприятно. При всяка смяна на катетъра редуваме профилактично – Ципрофлоксацин или Бисептол.
  Какъв антибиотик бих могла да използвам в случая? Опасна ли е честата им употреба?
  Дали Монурал би помогнал? Моля Ви за отговор и благодаря предварително!

  • Г-жо Илиева,

   при носенето на постоянен уретрален катетър неизбежно възниква и уроинфекция. Според мен не е небходимо постоянното взимане на антибиотици, защото така ще се селектират полирезистентни щамове. Те имат своето място при изразена клинична картина. Във вашия случай по-уместно е взимането на повече течности и промивки на катетъра.

   Поздрави,
   Д-р Табаков

 23. Ani каза:

  Здравейте Д-р Табаков!
  Баща ми е на 68г. и е с поставена диагноза карцином на простатата стадий Т3b, има засягане на семенни мехурчета. Направихме костна сцинтиграфия, от която резултата е ,че няма разсейки в костите. Имаме изследване от ЯМР, което също потвърждава стадия. Научихме от познат уролог, че лечение с хормонална терапия, последвана от външно лъчелечение и брахитерапия ще бъде с по-висок успех отколкото радикална простатектомия. Възможно ли е по този начин да бъде лекуван? Моля Ви за отговор и благодаря предварително!

  • Здравейте,
   според изследванията става дума за локално авансирало заболяване на простатата и хирургичното лечение не е най-удачното. Според мен по-добри резултати биха се постигнали от комбинацията на хормонално лечение с лъчелечение.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 24. Ивалина Цветкова каза:

  Здравейте Д-р Табаков!
  Ходих на гастроентеролог и при ехография на коремни органи – за бъбреците констатацията беше следната:
  Нормални размери и форма, паренхимна зона 18мм. Запазен дренаж. Калцификат 6мм. в паренхима на десен бъбрек. Хиперехогенно тяло 4мм. в средногрупова чашка на ляв бъбрек. Каза ми, че хиперехогенното тяло в средногрупова чашка не пречи, а калцификата няма никакво значение. Не ми предписа лечение. Но аз съм много притеснена и бих искала да ми кажете нещо повече за това. Каква е разликата между едното и другото и трябва ли да предприема някакво лечение. Имам болка в кръста, която не знам дали е от това.
  Преди това си правих профилактични изследвания – на урината са следните:
  Креатин – серум – 58.00mmol/l
  Урея – 2.7mmol/l
  Белтък – урина-тест-лента- 30.0/+/mg/dl
  Билирубин – урина-тест-лента- neg – отр.
  Уробилинеоген – урина-тест-лента – norm. mg/dl
  Седимент – 3-5 левко. 5-6 ерит. бактерии, пл. еп. кл. пик. к-ли
  Благодаря предварително, ще съм благодарна за повече информация .

  • Привет Ивелина,
   Имаш ли някакви други симптоми, температури, изпотявания, какво е началото на оплакванията ти? Находката, както ми я описваш, не я намирам за притесняваща, но подлежи на допълнително уточняване за да може да се препоръча конкретно лечение.
   Поздрави
   Д-р В.Табаков

 25. Ивалина Цветкова каза:

  Здравейте, аз съм Ивалина, писах Ви на 22.11.2014
  В отговор на Вашето питане: Нямам температура и изпотяване,но една постоянна болка в кръста,която не знам дали е от това. Понякога ми се струва, че имам недостатъчно уриниране /не знам дали е внушение или наистина е така./
  Първоначалните ми оплаквания, които ме накараха да посетя гастроентеролог е стомашно чревен,която ми откри освен камъните в бъбреците и камъни в жлъчката , а също и кисти и хемангиоми на черния дроб.

  • Здравейте,
   За находката в урината е необходимо да се направи посявка, за да се уточнят бактериите и да се проведе съответно лечение. Хубаво е, когато сте си вкъщи, да засечете броя на уриниранията като количество и по часове за 24 часа при нормален питеен режим.

   Поздрав,
   Д-р Табаков

 26. Ирина каза:

  Здравейте д-р Табаков,

  На баща ми на 64г. му откриха карцином на простатна жлеза стадий Т2а,Глисън 7.Изследванията му ги правиха в МВР болница.Назначиха му костна сцинтиграфия и евентуално след това радикална операция.Нали знаете,че при такава диагноза решихме да потърсим второ мнение и ни препоръчаха 5 МБАЛ.Баща ми отиде и лекарят там го е прегледал само на ехограф без други изследвания,дори не е погледнал епикризата от МВР болница.

  Казал му е,че ще го оправи безкръвно и да не се притеснява,защото той беше получил ретенция на урината и беше 40 дни с катетър.Сега ние не сме медицински лица и се зарадвахме,че ще се оперира,а и щом лекарят е преценил,че не е нужна сцинтиграфията решихме,че той знае какво прави.

  Оперираха баща ми и от хистологията излезе аденокарцином по Глисън 5.Изпратиха ни да го запишем в Онкологията/Окръжната/ и там лекарят ни посрещна меко казано грубо.Защо са му направили такава операция,като не е трябвало при карцином?Само да добавя,че операцията е ТУР,а не лапароскопска,както аз си мислех,като се спомена безкръвно.Сега естествено го размотават,а той не се чуства добре.

  Може ли да ни обясните – какво следва от тук нататък? И можем ли да се консултираме с Вас някак?

  Благодаря предварително!
  Поздрави!

  • Уважаема Ирина,
   при доказан карцином на простатата в начален стадий се прави радикална простатектомия, при нежеление за такава операция и/или контраиндикации за нея се преминава към комбинирано хормонално и лъчелечиние.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 27. Николай каза:

  Здравейте д-р Табаков !

  Казвам се Николай и съм на 40 г.
  Много ме впечатлиха Вашите публикации в началната страница и реших да споделя моя проблем с Вас. От доста години имам уретрит, който премина в простатит и остана калцификат в простатата според последното ехографското изследване.След продължително лечение последния материал за изследване, който дадох е със следния резултат :
  gram RES Enterobacter fr. – масово , Enterobacter cloacae et.
  Хламидия- отрицателен
  Антибитиците, които съм изпил за времето от началото на проблема са:
  Дурацеф,Ципрофлоксацин,Амоксиклав,Ципролон . Пил съм доста препарати с червена боровинка и Неоренал СР и се старая да пия много вода 1.5л – 2л. Нямам оплаквания освен рядкото парене отпред при уриниране и сърбеж ,рядко .Смятам,че поне малко ми помогнаха тия лекарства, но много Ви моля да дадете Вашето мнение за което ще съм Ви безкрайно благодарен. Бих желал да си направя и спермограма с което ми се иска да се консултирам пак с Вас.

  Благодаря Ви предварително д-р Табаков ! Желая Ви много здраве и успехи в работата !

  Поздрави,
  Николай

  • Здравейте Николай,
   от написаното от Вас, най-вероятно се касае за хроничен простатит с калцификати в простатата. За съжаление заболяването има периодичен характер с периоди на обостряне и периоди на пълно здраве. При вас е необходимо да се направи морфологично изследване на еякулата и микробиологичен анализ. Лечението се провежда според находката. Трябва да помислите и за имуно профилактика с цел предотвратяване на рецидивите.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 28. Дани каза:

  Здравейте Д-р Табаков!
  Моля за помощ! Искам да споделя за един мой ужасен проблем, с който живея вече
  една година и живота ми се превърна в „Ад”. А той е следния: Направи ми се цистоскопия на която не се видя нищо, освен това че меатуса ми бил малко по тесен и уролога реши да го разшири, понеже така и така съм легнал на масата и съм под упойка, но все пак каза че това не бил никакъв проблем. Както и да е, разшири го, след което ми поставиха катетър за един ден и на другия ден ме изписаха. След като излязох от упойка усетих силен дискомфорт от катетъра, имах чувство на силна непоносимост от чуждо тяло в мехура ми и едвам го изтърпях докато ми го махнаха. От тогава досега започнах да страдам от ужасно често уриниране и много неприятен дискомфорт дори и болка понякога в областта на пикочния мехур и уретрата. Обадих се на уролога за това, който ми каза че това са временни оплаквания и ще отшумят. За съжаление не стана така, след което смених болницата и ходих при друг специалист, който ми пуска многократно стерилна урина, кръвни проби, еякулат, но бактерии не откриха никъде. Направи ми дори и дилатация на уретрата,която едвам изтърпях и ми каза, че ми няма нищо и до тук, проблема си остава и незнам вече какво да правя. Преди да се подложа на тези процедури нямах нито един от тези проблеми, а цистоскопията ми направиха заради съмнение за стеснение на мехурната шийка, но накрая го отрекоха защото не се видя нищо на цистоскопа. Искам да ви попитам какво може да ми се е разранило или подразнено от този катетър или от цялата тази манипулация, защото вече не издържам. Благодаря Ви. На 39 години съм.

  • Здравей Дани,
   съгласен съм, че тези оплаквания са много неприятни, но трябва да се установи какво ги причинява. Освен микробиологичното изследване, трябва да се направи ехографско изследване и уродинамика. Важно е също, от какво се засилват и от какво се облекчават оплакванията ти, винаги ли са на лице, нощно време имаш ли ги, отразяват ли ти се на общуването? Надявам се да ти помогна.
   Поздрави!
   Д-р Табаков

 29. Дани каза:

  Здравейте отново Д-р Табакаков!
  По принцип ехография ми е правено няколко пъти, на което се вижда единствено леко смъкнат десен бъбрек, но това си го имам от дете, вижда се и малък калцификат на простатата, ако това означава нещо сериозно. Всичко друго е в нормите. Колкото до позивите за уриниране и дискомфорта, много често се получават нощно време и се вдигам няколко пъти да уринирам, също така и през деня, но там са по контролируеми. Има моменти, в които съм много добре, но това се случва много рядко и след това отново настъпват проблемите. Забелязал съм по някога, че тези оплаквания се засилват и след полов акт. Благодаря Ви, че се отзовавате на проблема ми. Поздрави!

 30. Иванова каза:

  Здравейте, Дани,
  Много е важно да се засили имунната система:
  1. Всеки ден сока от 1 лимон;
  2. Клеева тинктура;
  3. Пчелен прашец;
  4. Мед;
  5. Много плодове и зеленчуци;
  6. 1.5 л. вода – Горна баня-с по-високо рН;
  7. Имунобор – един курс;
  8. и много други начини;
  9. положително мислене;
  10. спорт;
  Повярвайте ми, имунитета има значение!
  Весели празници!

 31. Дани каза:

  Благодаря Ви от сърце д-р Табаков, ще ви послушам и ще направя необходимото. Весели празници!

 32. Николай каза:

  Здравейте отново,д-р Табаков !

  Благодаря Ви искрено за отговора на моите въпроси от 16.12.2014г. Аз съм Николай,40г.
  Направих си необходимото изследване на еякулат в специализирана лаборатория.Данните в резултатите са: „Единични ( CNS (+));единични Candida sp.; единични Streptococcus. Касае се за клинично незначими изолати,които разглеждам като констаминанти.“
  Опитах се няколко дни подред в различно време да се свържа с Вас по телефона, но не успях. Готов съм когато има възможност да се видя с Вас евентуално за преглед и консултация.

  Поздрави
  Николай

 33. Ирина каза:

  Здравейте д-р Табаков,

  Преди време доведох баща ми на преглед при Вас.С карцином на простатата е.Беше регистриран в Областната Онкологията,но бяхме разочаровани от отношението и най-вече от изписаното лечение.Мислехме,че като граждани на тази държава имаме право да избираме къде и кой да лекува тази страшна болест,но се излъгахме.Вие назначихте костна сцинтиграфия и КТ и обещахте,че ако няма нищо баща ми може да се оперира и да бъде регистриран във вашата болница.

  Баща ми направи всичко и стана ясно,че за щастие няма разсейки.Миналият вторник дойде да видите документите,но не сте били Вие,а някакъв д-р Симеонов,който се е държал по същият арогантен начин както и лекарят от Областната Онкология.Както и да е.Не искаме да се държите като пациентите като с приятели и близки,ама не може ли поне някакво човешко отношение и особено с болните от тази страшна болест? Минал баща ми на комисия и някакъв лекар казал на баща ми,че не може да се оперира и да си отиде при очарователния д-р Евгениев,за да му изпише отново абсурдните хормони,които беше изписал преди това.За Бикусан става въпрос.От изчетеното ми стана ясно,че пациентите се влошават и умират от това лекарство.И точно затова решихме да дойдем при Вас за второ мнение,но явно сгрешихме.

  Вие обещахте,че баща ми може да се регистрира във вашата болница,а всъщност не могло.И какво се получи до момента. – на Вас 30лв. ОК,,на лекарката да разчете сцинтиграфията отново 30лв. все едно ние сме неграмотни и не можем да прочетем какво пише и 30лв.за д-р Симеонов,който назначил с триста зора комисия на баща ми.И така този беден човечец отделил от мизерната си пенсия не малка сума за него само,за да бъде хулен и подиграван.Ама Вие няма как да разберете,естествено.

  Дотук търпях някак,но вече не мога след като днес се прибра и ревеше като малко дете.Въпросният д-р Евгениев се е държал с него като с мръсно куче,защото е решил да потърси второ мнение.Няма ли право? И сега пак отначало изследвания,чакане разходи и т.н.Предполагам,че пак ще изпише въпросният Бикусан,който вместо да му помогне ще го влоши.За пореден път се обеждавам,че хората не умират от Рака,а от лечението и безхаберието на лекарите.

  Направо съм потресена от отношението към българския пациент.Все си прехвърляте топката,Нямате никакво желание да спасявате хората,а да ги морите,не само Вие,всичките лекари,цялата система Ви е такава.Играете си на Руска ролетка с хората и койjf оцелее,оцелее.

  Не ми побликувайте мнението.Не искам никой да става свидетел на болката и омразата,която изпитвам в момента.Не ми отговаряйте.само го прочетете.

 34. Мишо каза:

  УВАЖАЕМИ Д-Р ТАБАКОВ,
  Въпросът ми от 13.02. т.г. отпада. Вчера един лекар, уролог-вълщебник, го реши с две думи и една препоръка.

  • Прав сте Мишо,
   вашите оплаквания могат да се дължат на много причини или на комбинация от тях. Най-често уголемената простата е причина за смутено уриниране, уроинфекциите, атония на пикочния мехур, детрузор-сфинктерна диссинергия, някои неврологични заболявания и др. Желателно е провеждането на детайлно уродинамично изследване. За да се чувствате добре, трябва да се изключат отделните въможности и да са проведе насочено лечение. Но най-важното е, че вече сте намерили специалист и решение.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 35. Таня Петрова каза:

  Здравейте, д-р Табаков!
  Обръщам се към Вас с молба да ми помогнете със съвет! Съпругът ми е на 52г и преди 1 седмица постъпи в клиника по урология на УБМАЛ „Каспела“ град Пловдив. Причината за постъпването му беше повишено ниво на ПСА 14 нг/мл. Този тумурен маркер беше проследен в няколко поредни седмици. Първата седмица ПСА беше 35 нг/мл. След проведено лечение с Амоксиклав и Таваник през втората седмица ПСА беше 19нг/мл. И най-накрая показа 14 нг/мл. Урологът прецени , че е най-добре да се направи биопсия на простатна жлеза и скенер. Резултатите от биопсията са отрицателни. Скенер: простата с размери 4/5 см, с резки очертания, интактни семенни мехурчета.Свободно параректално пространство без убедителни данни за тазова аденопатия. С костен прозорец – без данни за патологични промени , които да се свържат с м. лезии. При биопсията са взети 4 броя прицелни биопсии от ляв дял и 4 броя от десен дял, всички те представени с бенингова простатна тъкан. Моят въпрос е как да продължим лечението, за да се намали стойността на ПСА ( в момента тя е 14нг/мл ) ? Урологът настоява да се даде еякулат за втори път за посявка, като се надява да намери там причина за възпаление.
  Бих Ви помолила за съвет и насока какво да правим! Предварително Ви благодаря за отделеното време!
  Поздрави , Таня Петрова.
  Град Пловдив

  • Уважаема Таня,
   при възпаление на простатата може да се повиши PSA. Съветвам ви да направите пълен микробиологичен анализ на еякулат и урина и съотвено антибиотично лечение с подходящия антибиотик за 10-15 дни. Проследяване на PSA в динамика.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 36. Таня Петрова каза:

  Д-р Табаков, благодаря Ви от сърце за отговора! Днес отново занесохме еякулат за анализ, но ако отново излезе, че не се изолира нищо, какво да предприемем? Урина досега не е изследвана. Когато отидем в лабораторията какво да поискаме да изследват на урината? Отново горещо Ви благодаря!
  Поздрави, Таня.

 37. Таня Петрова каза:

  Д-р Табаков, отново се обръщам към Вас с въпрос. Съпругът ми направи отново ( за 3 път )
  изследване на еякулат. Този път се изолира Enterococcus faecium. След направената антибиограма, урологът му е изписал Хлорнитромицин за 10 дни. Въпросът ми към Вас е дали е необходимо и аз да пия нещо. Необходимо ли е да се вземат предпазни мерки през тези 10 дни и има ли въобще някакъв начин за предаване на тази бактерия? Според Вас удачно ли е лечението с избрания антибиотик? Ако е необходими да закупим ли и втори антибиотик и какъв? По мое настояване той пие комбинация от билки за простатит.

  • Уважема Таня,
   Антибиотикът се избира спрямо антибиограмата. Този бактерий е малко вероятно да се предава по полов път, затова смятам, че не е необходимо вие да пиете нещо. Хубаво е след приключване на антибиотичното лечение да се взимат имуно стимуланти и общо укрепващи средства, а защо не и малко спорт.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 38. Таня Петрова каза:

  Д- р Табаков, горещо Ви благодаря за отговора1 И с риск да изглеждам некомпетентна в очите Ви, моля да ме насочите към имуностимулант с добър ефект, или поне този, на който Вие се доверявате! Останах озадачена, защото смятах, че този бактерий се предава по полов път. В такъв случай си задавам въпроса как е попаднал в организма на мъжа ми и колко дълго е преживял там, че да завиши нивата на неговия ПСА до 36?
  Поздрави, Таня.

 39. Ilian Markov каза:

  Д-р Табаков. Ето и моята анамнеза – уретрит, прекаран в май 2014 година, като бе6е съ4етан с увели4ена и възпалена лява уретрална жлеза. Микробиология на еякулат – Е. коли 10 на 3-та степен микроб 4исло. Антибиограма Цефуроксим и Левофлоксацин 4увствителни. Приемах 5 дни Зинат и 21 дни Таваник. Аз като фармацевт прецених да пия и Микомакс 150 по 1 табл през 5-6 дни. Вземах и Волтарен свещи4ки 10 дни. Проблема свърши. Но след това декември пак се появи парене след уриниране, за4ерваване и болка в меатуса. Тогава запо4нах да вземам един много добър продукт Ай си бери (4ервена боровинка, Инулин, Лактобацилус, Витамин Ц, Цинк и Селен), и о6те 3 продукта – Бета глюкан, Урсул (Дяволски нокът, ехинацея и ме4о грозде) и Ламин (Л-карнетин, Цветен прашец, Сибирски жен-шен). Това са много ка4ествени продукти с много резултати върху проблеми на пико4о-половата система, но които са по-скъпи от среден клас и са малко известни. От тогава нямам сериозни оплаквания, да не 4ува дявола. Микробиология на урина и еякулат е отрицателна. Ехографски простата е с р-ри 38/35. нормоехогенна. Единствено оплакванията са ми 4е след еякулация понякога имам парене на меатуса и за4ервяване за няколко 4аса. Както и това, 4е след като свърша и се измия, след 10-15 мин има винаги малко сперма която изти4а от канала. Искам да попитам според вас това може ли да се дължи на сериозен проблем. Ако пия тези продукти дълго време смятате ли 4е 6те се ре6и проблема, който е останал. А това изти4ане на сперма го имам от доста време преди уретрита.
  тук ви давам да погледнете продуктите:
  http://zdrave.bg2.eu/index.php/production/products-by-purpose/women/aisiberi
  http://healthmarket-bg.com/ursul-%D1%83%D1%80%D1%81%D1%83%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82/
  http://healthmarket-bg.com/%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%8A%D0%BD-lamin-vision/

  Благодаря.

  • Уважаеми г-н Марков,
   в оплакванията ви не намирам нищо притеснително. Понякога след еякулация може да изтича малко секрет от парауретралните жлези, което не е патологична находка. Според мен не се налага да пиете повече антибиотици. Може да проведете профилактика с билки с антисептично и имуностимулиращо действие.
   Поздрави!
   Д-р Табаков

 40. Ilian Markov каза:

  Blagodarq d-r Tabakov

 41. Мишо каза:

  Уважаеми, д-р Табаков,
  Писах Ви веднъж през м. февруари и съм впечатлен от отговора, който получих. Но, реших пак да Ви пиша. На възраст около 50-60 години имах неколкократни нощни уринирания, които поради моето невежество или чувството ми за физически здрав и сексуално активен мъж не ми правеха впечатление. Докато на 67 г. получих пълно запушване и ми оперираха простатата. ТУР. Една година след това, отново започнах да пак да уринирам нощно време,което приех за нормално защото не преечше на доброто ми спортно, физическо и сексуално състояние . При рутинен преглед, през м. септември, м.г. относно туморният маркер, който се оказа под „1“ се оказ, че имам остатъчна урина около 200 мл. Което било опасно. Предложиха ми операция за разширение на уретрата. Съгласих се. От този момент започна моята, в буквален смисъл, агония. Първа операция през септември. Три дни в болница и 14 дни в къщи с катетър и уринарна торбичка
  .За витален човек,като мен, това беше ад.След сваляне на катетъра десетина дни всичко беше на ред, но след това отново дискомфорт, Отново се установи остатъчна урина, отново операция през ноември- Този път в близост до шийката на пикочният мехур, която се оказа склеротизирала. И предписани отново купища антибиотици без антибиограма. Този път 20 дни в къщи с катетър и торбичка. Обездвижване, дискомфорт и психотравма.
  След сваляне на катетъра, десетина дни нормални след което се яви парене в перинеума и при уриниране. Гъбична инфекция. Първият антибиотик без антибиограма, вторият след посявка. Оказа се, че към първият антибиотик съм бил резистентен .Нулев ефект. Не упреквам хирурга в нищо.
  Смених болницата и хирурга. Веднага бях опериран от склеротизирала шийка на пикочния мехур. Този път само няколко дни с катетър. След това десетина дни, комфорт. И 0 мл. остатъчна урина. След това, пак инфекция. Първа посявка-ентерококус фекалис. Предписан аугментин-10 дни. Без резултат.
  Втора посявка в друга лаборатория. Същият ентерококус. Предписан оспамокс. Без резултат. Трета посявка. Еешерихия коли. Предписан сулперазон-интервенозно 20 ампули, които се наложи да купя лично. Без резултат. В момента съм със силно парене в перинеума и при уриниране и около 200 мл. остатъчна урина.
  Ходих при невролог и хирург. Нямам анални фисури и неврологични заболявания. Пак дадох урина за посявка. Още нямам резултат.
  И за трите операции платих консумативите, реванширах се доброволно на хирурзите по познатият . Нямам никакви обструкции спрямо тях. Лекуваха ме съвестно и професионално. Пред финансов колапс съм. Но, това не толкова важно колкото 7 месечната ми агония, обездвижване, липсата ми чувство, че съм мъж и преди всичко човек.
  В тежест съм на деца, внуци и семейство.
  Лекарите ми предлагат отново катетър. Временно или пожизнено. Последното ме навява на убеждението, че съм обречен. Със съответните черни мисли за това. Че съм неизлечимо дефектен.
  Това не е въпрос за помощ. Това е вопъл. Ако прецените, че трябва да ми отговорите, направете го. Добре е тези, които го прочетат да знаят какво може да им се случи, преди да предприемат първата операции без да чувстват дискомфорт и болка.

  • Привет Мишо, след като прочетох за направените операции до момента и резултата от тях, продължавам да мисля, че трябва да се направи детайлно уродинамично изследване и продължаващото лечение да бъде съобразено с резултата от него.

   Пожелавам Ви бързо оправяне и да не губите надежда!
   В. Табаков

 42. Мишо каза:

  Уважаеми, д-р Табаков,
  Вероятно съм доста депресиран защото пропуснах да Ви съобщя, че и при трите операции хистологичните проби се оказаха отрицателни. Първият хирург ми предписа теразозин акорд и финастерид, пожизнено, чрез рецептурна книжка,които приемах до февруари, Вторият хирург ги отмени. Първият, след втората операция ми каза, че повече няма какво да сваля от мен, вторият ми каза, че вече е изчистил всичко и повече няма какво да се оперира. Двама хирурзи, в чиято компетентност не се съмнявам, в две различни болници изразиха две различни мнения. Трябва ли да търся трето мнение и на кого да се доверя?

 43. Мишо каза:

  Ето го и третото мнение! За което благодаря! Но, защо лекуващите ме до сега не ми предложиха тази възможност. Не ми е работа да ги попитам. Ясно защо. Не ме е страх от уродинамичното изследване. Страх ме е последващото лечение и разходите за него. Защото вече съм на ръба. Ще се опитам да разбера колко пари ще струва и ще реша какво да правя. Очевидно е че стойността на лечението зависи от резултатите от изследването. Което ме вкарва в следващият омагьосан кръг. Но, „спасението на давещите е дело на самите давещи се“.
  Благодаря Ви за мнението и съвета. Дано имам възможност да ги осъществя!

 44. Ilian Markov каза:

  здравейте д-р Табаков Последно писах за моя проблем с парене и ре6ихте 4е вси4ко е ок и наистина е така ве4е.
  нo понякога ако еякулирам 3-4 пъти на ден усе6там на 4етвъртия път дискомфорт в областта на тазовите мускули. и ако се въздържам 2 дни вси4ко е ок. Мисля 4е не6то тонуса на простатата се повлиява. Ехографски нямам увели4ена простата. Нормоехогенна, стерилни посявки. на 29 съм. Възможно ли е да полу4авам простаторея или нещо подобно при прекалено 4есто еякулиране.

 45. Стефка Богданова каза:

  Здравейте, г-н Табаков!
  Нищо не откривам в интернет по въпроса за калцификатите. Наскоро докторите ми откриха, т.е. предполагат ,че петното при ренгеново изследване в уретера, близо до пикочния мехур е калцификат. Предстои ми цветна снимка за по- сигурно. Може ли малко инф. за това заболяване-6-11мм е размера.
  Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте г-жа Богданова,
   сенки с калциева плътност при рентгеново изследване може да даде конкремент в уретера както и калцификати в тазовите вени, които дават подобна картина. Правилно са ви насочили за рентгеново изследване с контрастна материя, което може да разграничи двете състояния. Важно е, защото поведението в двата случая е различно.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 46. Добрева каза:

  Добрева
  Здравейте, д-р Табаков,
  При мен проблемът е следният: през месец март 2013 г. внезапно получих симптоми на цистит- чести позиви за уриниране, болезнено уриниране, само няколко капки и кръв в урината. Всичко обаче отшумя за няколко часа/ изпих само една таблетка нош- па/. След няколко дни направих изследване на урината- белтък, 7-8 еритроцита/ при норма 1 / и 10- 12 левкоцита при норма 4 на поле/.При ехографско изследване се установи леко удебелена стена на пикочния мехур. Същата ситуация се повтори и през месец май. Този път се изолираха и единични бактерии в урината. Изписаха ми ципрофлоксацин. След лечението- единични еритроцити и 2-4 левкоцита. Няколко месеца по- късно получих болки при уриниране, които продължиха няколко дни, но не знам защо, не им обърнах внимание. След около година/ ноември 2014/ отново болезнено уриниране- откри се в стерилна урина saprofyticus 10 *5. Отмина без лечение. Оттогава не съм имала никакви проблеми, но при изследванията на урина винаги има еритроцити над нормата. Ехография и скенер на бъбреци- всичко е нормално. Повторна ехография на пикочен мехур- без особености. На какво може да се дължи това количество еритроцити над нормата? Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте г-жо Добрева,
   оплакванията Ви говорят за един хроничен цистит. Наличие на еритроцити над нормата трабва да се уточни с урокултура и евентуално ендоскопско изследване на пикочния мехур за изключване на други заболявания.
   Поздрави
   Д-р Табаков

   • Добрева каза:

    Здравейте отново, доктор Табаков!
    Правиха ми венозна урография на бъбреци и пикочен мехур. Резултатът е: пикочен мехур- с резки и гладки очертания, без дефекти в изпълването и по контура. Въпросът ми е- това изследване може ли даде информация за възпален пикочен мехур.

 47. Стефанова каза:

  Д-р Табаков, здравейте,
  Бих искала да Ви попитам за Вашето мнение относно един въпрос, който много ме вълнува, а именно дали профилактика със сребърна вода (закупена от аптека) може да се извършва, чрез поставяне на еднократни катетри при мъжа (съвсем плитко, само за впръскване на водата) за 10-тина дни.
  Освен за мъж, се интересувам дали такъв курс на профилактика с подобна промивка може да се направи и от жената (във влагалището с душове за еднократна употреба и матката – чрез катетър), след което, да се направи 10 дневен курс с овули – пробиотик с оглед на това, че наред с патогените, може да убием и естествената флора със сребърната вода.
  Въпросът ми е свързан с това, че с партньорът ми бихме искали да започнем „на чисто“ семейните си отношения, като изчистим (доколкото е възможно) последици от предходни връзки (евентуално пренесени вече HPV инфекции и други…).
  Благодаря предварително !
  С уважение,

  Стефанова

  • Уважаема г-жо Стефанова,
   сребърната вода има слаби антисептични свойства и при промивки с нея съществува опасност да се внесе нова инфекция отколкото да се изкорени съществуваща. Според мен е по-удачно да се напрявят изследвания и според резултата да се проведе съответното лечение.
   Поздрави
   Д-р Табаков

   • Стефанова каза:

    Да, но как може да се направи подобно изследване за мъж ? Благодаря Ви !

 48. Таня Вангелова каза:

  Здравейте, доктор Табаков! Ще съм Ви изключително благодарна за мнение по моя въпрос! Дъщеря ми е на 2 и половина годинки. Когато забременях, се разболях, не можех да дишам и това доведе до силна кашлица, от която чак се изпусках. От тогава до ден днешен съм с постоянни позиви за уриниране. Понякога през 20 мин. понякога през час. Ходих при личната лекарка, с надеждата да ми даде направление за специалист, но тя ми назначи кръв, урина, ехограф, и каза че нищо ми няма и си въобразявам. Изписа ми Инконтан, който Не помогна и това беше. Проблемър си остава.Нямам болка, само чувство, че не ми е изпразнен мехура докрай. Благодаря предварително!
  С уважение: Таня Вангелова

  • Уважаема г-жо Вангелова,
   при вашите оплаквания трябва да се направят следните изследвания: 1. урокултура за изключване на възпаление. 2. ехография на пикочен мехур преди и след уриниране за остатъчна урина. Евентуално цистоскопия за изключване на някакви промени след раждането.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 49. Lada Rizova каза:

  д-р Tабаков,следя вашите указания до пациентите и много ценя мнението ви!
  Mоля ви да споделите кога да се пие ваксина при хроничен цистит – паралелно с антибиотика или след изчистване на урината от бактерии и т.н.
  предварително благодаря за отговора!

  • Уважаема г-жо Ризова,
   според мен е по-редно първо да се изчисти уроинфекцията и след това да се проведе имунотерапия. Имайте предвид, че ваксината не покрива всички причинители на уроинфекции.
   Поздрави
   Д-р Табаков

 50. Lada Rizova каза:

  благодарности, д-р табаков за коректноста!
  BG има прекрасни доктори!
  дано успее да ги мотивира!
  с уважение
  лада ризова

 51. Цветинела каза:

  Здравейте,искам да попитам много често ми се появява цистит стигала съм до спешен кабинет с болки във бъбреците.Казаха ми,че имам голям брой левкоцити в урината и ви изписват постоянно Ципрофлоксацин.Месец и половина пия Цистон,но няма ефект,когато усетя парене вземам 2 прахчета уринал наведнъж,но и те не помагат и си пия Ципрофлоксацина. Възможно ли е да е станал хроничен,защото наистина често се появява и не издържам вече. Благодаря!

  • Здравей Цветинела,
   това, че циститът рецидивира често налага да се потърси причината за това /не пълно изпразване на пикочния мехур, съпътстващ гинекологичен проблем, срив на имунитета и т.н./. При неизлекуване на цистита и не отстраняване причината за появата му може да премине в хроничен.
   Здрава и успешна Нова Година!
   Д-р Табаков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s